0 541 536 31 26
Dizel partikül filtresi nedir? Ne işe yarar?

Dizel partikül filtresi nedir? Ne işe yarar?

Dizel partikül filtresi nedir? Ne iÅŸe yarar?

Dizel partikül filtresi, katalitik konvertör ile benzer amaca sahip olsa da çok daha yeni ve teknolojik bir filtredir. Bu yayınımızda DPF kısaltmasına sahip olan bu parçanın detaylarını anlatacağız.

Günümüzde emisyon kuralları tüm dünyada iyiden iyiye katılaÅŸtı ve özellikle dizel motora sahip araçlar bu katı kurallar karşısında büyük problem yaÅŸamaya baÅŸladılar. Bunun en son örneÄŸi ise A.B.D’de VW firmasının başına geldi. Emisyon deÄŸerlerini yanıltan bir program kullanmakla suçlanan marka, suçunu kabul etti ve ÅŸu anda bu konuda kalıcı bir çözüm üretmekle meÅŸgul.

Dizel mi benzin mi daha kirli bir yakıttır? 
Dizel motorlar, benzinli motorlara göre atmosfere daha az CO2 yani karbondioksit gazı salarlar. Araçların teknik verileri incelendiÄŸi zaman dizel motora sahip araçların benzinli motora sahip olan araçlara göre daha düÅŸük emisyon deÄŸerlerine sahip olduÄŸu görülebilir. Bu deÄŸer araçların 1 kilometre mesafede atmosfere saldığı CO2 gazının gram cinsinden deÄŸeridir. Dizel motorların saldığı CO2 miktarı daha düÅŸük olduÄŸu için de benzinli motordan daha düÅŸük görünmektedir.
ÖrneÄŸin; 1.2 litre turbo-benzinli 130ps güce sahip bir motorun CO2 deÄŸeri 120gr/km iken, aynı markanın 1.6 litre turbo -dizel 130ps güce sahip motorunun CO2 deÄŸeri 104gr/km’dir.

Hangi renk egzoz dumanı motorda hangi problemin işaretidir?
DiÄŸer taraftan dizel yakıtı, CO2 deÄŸeri olarak daha temiz bir yakıt gibi görünse de benzine göre daha az iÅŸlem görmüÅŸtür ve daha kalın yapıda bir yakıttır. Bu nedenle yandığı zaman benzine göre daha fazla nitrojen oksit, nitrojen dioksit, yanmamış hidrokarbonlar (siyah duman) ve kanserojen bileÅŸenler içerir. Bu nedenle de yanmış hali benzine göre daha zararlıdır ve çok iyi bir ÅŸekilde filtrelenmesi gerekir.
Motordan atılan gazlar nasıl filtrelenir? 
Ä°çten yanmalı motorlarda silindirlerde yanma sonrası atık gazlar oluÅŸur ve bu gazların dışarıya atılması gerekir. Ancak atılan bu gazların içerisinde insan saÄŸlığına ve çevreye zararlı bileÅŸenler bulunur. Bu bileÅŸenlerin iÅŸlem görmeden atmosfere salınması durumunda ise dünyamız yaÅŸanır bir yer olmaktan kolaylıkla çıkabilir. Bu nedenle de üreticiler çeÅŸitli sistemler geliÅŸtirmiÅŸtir. Bunlar bir tanesi olan ve atılan gazların bir kısmını tekrar kullanan EGR sistemini daha önce iÅŸlemiÅŸtik. Bu konuya aÅŸağıdaki linkten ulaÅŸabilirsiniz.


EGR valfi nedir? Ne iÅŸe yarar?


Ancak EGR sisteminin yaptığı iÅŸlem atık gazların emisyon deÄŸerini bir miktar düÅŸürür ve tek başına yeterli deÄŸildir. Bu nedenle egzoz gazları atmosfere salınmadan hemen önce dizel araçlarda genelde partikül fitresinden, benzinli araçlarda ise katalitik konvertörden geçerler. DiÄŸer taraftan bazı dizel modellerde hem katalitik konvertör hem de partikül filtresi bulunmaktadır.
Katalitik konvertör, CO2 gazlarını baÅŸarılı bir ÅŸekilde filtre edebilirken dizelin yanması sonucu yoÄŸun bir ÅŸekilde ortaya çıkan nitrojen oksit, nitrojen dioksit, yanmamış hidrokarbonlar (siyah duman) ve kanserojen bileÅŸenleri bir yere kadar filtre edebilir. Sonuç olarak dizel motorlarda bu bileÅŸenlerin oluÅŸumu çok daha fazla olduÄŸu için de bu iÅŸ için özel olarak tasarlanmış olan dizel partikül filtresine ihtiyaç vardır. Ancak teknolojik geliÅŸmeler sonucunda birçok büyük üretici dizel motorlarda katalitik konvertöre ihtiyaç bırakmayan CO2 filtrelemesi de yapabilen dizel partikül filtreleri geliÅŸtirmiÅŸtir.

Paylas

Yorumlar